Královna

Královnou Andské fytoterapie je bezpochyby Vilcacora. Uncaria tomentosa je liánou rostoucí v přírodě v džunglích Jižní a Střední Ameriky. Ale s ohledem na specifické složení půdy, atmosférické podmínky a rostliny rostoucí v sousedství, zasluhuje Vilcacora – čili Uncaria tomentosa – rostoucí v peruánské Montanii největší pozornost. Její biologicky aktivní složky jsou již mnoho let předmětem zájmu vědců různých odvětví: lékařů, farmakologů a botaniků. Nejdůležitější skupinou biologicky aktivních substancí tvoří alkaloidy. Ve Vilcacoře se nacházejí dvě skupiny alkaloidů, indolové a oxindolové. Cenné jsou i jiné substance aktivní farmakologicky, takové jak: polyfenoly, steroly, glykozidy kyseliny chinolinové, terpeny a jejich deriváty a jiné aktivní sloučeniny. Hlavními alkaloidy jsou hirsutin, hirsutein a dihydrocorynantein (indolové alkaloidy). Hirsutin je silnou sloučeninou s charakterem antivirovým, uvolňuje hladké svalstvo, čímž snižuje krevní tlak, působí proti křečím, chrání sliznici trávícího traktu, předchází vzniku vředového onemocnění žaludku a má vlastnosti znecitlivující.
Alkaloidy oxindolové vysoce aktivizují imunitní systém, zvláště pak mechanizmy odpovědné za odolnost vůči virům a novotvarům. Mají antiproliferační vlastnosti ve vztahu k leukoidním buněčným liniím. Působí též na nervový systém, snižují krevní tlak, uvolňují napětí, povzbuzují dechovou aktivitu, mají účinky antipyretické a protizánětlivé. Některé glykozidy izolované z U. tomentosa jsou sloučeninami s vlastnostmi antivirovými a protizánětlivými. Kyselina ursulová a oleanolová mají vlastnosti antioxydační. Kyselina ursulová při klinických testech vykazuje velmi silné antiproliferační vlastnosti a indukuje apoptosu (sebezničení) v novotvarových buněčných liniích rakoviny plic, rakoviny vaječníků, rakoviny kůže, mozkových nádorů, rakoviny tračníku, rakoviny žaludku, melanomů a leukémie.
Steroly obsažené v U. tomentosa se vykazují účinky protizánětlivými. Taniny působí pozitivně na motoriku střevní a žlučových cest, mimo to mají antioxydační a digestivní účinek a u mnoha osob budí chuť k jídlu. Flavonoidy zabraňují vzniku novotvarů, mají ochranný vliv na cévní systém, mají vlastnosti protizánětlivé a také silné účinky antioxydační. Vodní extrakty vilcacory vyvolávají apoptosu (to znamená sebezničení novotvarových buněk) a silně brzdí proliferaci lidských nádorových buněk leukemie a linie buněk lymfomu B, stimulují makrofágy plicních alveolů k produkci velice důležitých substancí regulujících imunitní systém: cytokin (interleukin 1 a 6), což dokazuje jejich silné vlastnosti imunostimulační.
Mají též silné vlastnosti protizánětlivé a cytoprotektivní. Metanolové výtažky U. tomentosa mají vlastnosti antioxydační. Vilcacora je netoxická. LD 50 pro Vilcacoru představuje 16 g/kg tělesné hmotnosti. Preparáty U. tomentosa byly zaregistrovány k prodeji a aplikaci mimo jiné v Argentině, Rakousku, Ruské federaci, Španělsku, Kanadě, SRN, Peru, USA, Venezuele, Velké Británii, Polsku a v Itálii. Preparáty Vilcacory jsou používány hlavně v situacích poruchy imunitního systému (alergie, revmatoidní záněty kloubů) i jako podpůrná terapie při nádorových onemocněních (zmírňující následky chemo a radioterapie), podávané obvykle před a po cyklech chemo a radioterapie a také jako preparát při léčbě nemocných se špatnou prognózou, nekvalifikujících se k radikální léčbě.